lunes, 5 de junio de 2017

Coneixem diferents metodologies d'aprenentatge


A la classe vàrem rebre la ponència de la mare d’un companys nostre de classe que és professora a una escola la qual es dur a terme el treball cooperatiu i ens va explicar la seva experiència.
A més, també vàrem rebre una xerrada informativa de dues companyes que al seu centre de pràctiques utilitzen la metodologia dels ambients i ens van voler contar la seva experiència i el que feien.

Aprenentatge cooperatiu

Consisteix en fer grups d’alumnes amb la finalitat de fer feina conjunta per obtenir resultats beneficiosos per a ells mateixos i per la resta de membres del grup. Aquest requereix la participació directa i activa de tots els estudiants ja que ningú pot aprendre per un altre i sempre s’aprèn si tots han participat en el procés. D’aquesta manera es fomenta la coordinació, afavoreix a les relacions socials entre companys ja que un aprenen dels altres i s’ajuden entre ells. La finalitat és aconseguir un aprenentatge significatiu i que els alumnes siguin els vertaders protagonistes de l’aprenentatge. El paper del mestres és de guia en l’ensenyament-aprenentatge.

És important que els equips de treball siguin heterogenis. La diversitat dels membres del mateix equip és una font de nous coneixements i un estímul per a l’aprenentatge ja que si un és expert en algun contingut pot ajudar a l’altre i a la inversa. També es fomenta l’aprenentatge en valors.

Resultado de imagen de aprenentatge cooperatiuLa mare del nostre company ens va dir que és molt important, com a mestres, la creativitat. Ens va donar alguns exemples que utilitza d’activitats per treballar l’aprenentatge cooperatiu:

-          A partir d’una lectura dir 5 objectes que serien necessaris per a caminar 10 km.
-          A partir d’una altra lectura “L’Olla màgica”. Es treballa el valor de l’enveja. Als equips de treball es donen uns números de l’1 al 4 i a cada nin se li fa una pregunta de més fàcil o més difícil segon les capacitats de cada un.

Els ambients

Es basen en espais diferenciats on es treballen diferents habilitats. Es redueix la ràtio d’alumnes ja que cada ambient és diferent en funció del que es treballa i l’espai on es treballa. S’aconsegueix una atenció més individualitzada i una major interacció entre els nins. Es potencia el treball equip i l’autonomia a l’hora. Tots aprenen de les seves pròpies vivències i decisions.
Els ambients afavoreixen que cada infant vagi desenvolupant lliurement el seu procés d’ensenyament-aprenentatge de manera activa i significativa. A més, es pretén que l’infant desenvolupi globalment totes les seves potencialitats dins un ambient el més natural possible, és a dir, que l’infant vagi observant, investigant i experimentant en un entorn propici.

Al meu centre de pràctiques aquest ha estat el primer any que han posat els ambients a primer de primària i la veritat que ha estat tot un èxit, cada ambient tenia uns objectius clars com treballar la motricitat fina, les matemàtiques... i els alumnes s’ho passen d’allò més bé al mateix temps que estan aprenent.

Treball per projectes
És una estratègia que és un fi en si mateix i no un pretext per a forçar la integració dels continguts. Els temes parteixen dels interessos dels alumnes, es té en compte els seus coneixements previs i a on volen arribar. Treballa per projecte implica el treball transversal ja que es pot desenvolupar des de diferents àrees. L’alumne és el vertader protagonista del seu aprenentatge amb la gran quantitat de recursos que existeixen (famílies, tecnologies, llibres, experiències, sortides, visites, exposicions...)
La programació és provisional i varia al llarg d’un projecte. L’avaluació no es centra en el resultat final sinó que analitza tot el procés educatiu.

Ensenyament multinivell
Són un conjunt d’estratègies adoptades a l’aula per tractar de donar resposta als diferents nivells de grup, disminuint la necessitat de tenir programes diferenciats. Es basa en que la lliçó s’ha d’ensenyar al conjunt de la classe.
Assumeix la individualització, la flexibilitat i la inclusió de tots els alumnes.
S’incrementa l’autoestima de l’alumnat, la motivació i l’interès. Permet un treball transversal.

Entorns Innovadors d’Aprenentatge
Reconeix que els alumnes són els protagonistes. Es fonamenta en la naturalesa social del procés d’aprenentatge i el fomenta de manera cooperativa. Els docents han d’estar en sintonia amb les motivacions dels alumnes i amb el paper que tenen les emocions en l’assoliment de resultats. Es té en compte les diferències individuals entre l’alumnat.

Racons
Respon a les necessitats d’integrar les activitats d’aprenentatge a les necessitats bàsiques de l’alumnat. Possibilita la participació activa de l’alumnat. Es treballen en grups petits, de manera simultània i alternant les activitats. Es presenten com a espais delimitats que proposen diferents tasques. Aporten autonomia, aprenentatge dialògic, component lúdic...

Altres metodologies: Tallers, Grups interactius...
 
Reflexió
Pens que no hi ha una metodologia que sigui millor que altres, el millor seria fer una mescla de les diferents metodologies per poder arribar a tot el nostre alumnat.
 




No hay comentarios:

Publicar un comentario